BALLROOM

Foxtrot

De foxtrot is een stijldans die rond 1910 in de Verenigde Staten ontstond. De dans lijkt veel op de quickstep, die uit de foxtrot is ontstaan, maar is simpeler en langzamer. De dans behoort bij de ballroomdansen, maar behoort niet bij de internationale standaarddansen en wordt dus niet gedanst in stijldanswedstrijden. Heden leeft hij vooral verder in de swingfox waar de basispassen van de foxtrot dienen voor de beweging rond de vloer.

Geschiedenis

Europa maakte voor het eerst kennis met de foxtrot na de Eerste Wereldoorlog. Op een conferentie in Londen werd in 1920 voor de eerste keer orde geschapen in het woud van verschillende passen en draaien. Vanaf 1924 kan men naast de gewone variant, de foxtrot, een langzame variant, de slowfox, en een snellere variant, de quickstep onderscheiden.

In 1963 werd de foxtrot in het Duitse Welttanzprogramm opgenomen, en zo op dansscholen onderwezen.

Het is niet helemaal duidelijk waar de naam foxtrot vandaan komt, omdat verschillende bronnen elkaar tegenspreken. De populairste verklaring dat de dans vernoemd is naar de passen (Engels: trot) van een vos (fox) is naar alle waarschijnlijkheid onjuist.

Een andere verklaring is dat de naam foxtrot is vernoemd van de toneelspeler Harry Fox, die voor zijn toentertijd populaire variété "Harry Fox & the Zigfeld Follies" passen uit de Onestep en de Castle Walk combineerde. De benaming Foxtrot werd een synoniem voor een scala aan zogenaamde "rijs- en daal" dansen, waarvan de meeste vandaag de dag niet meer bestaan. In ieder geval is vast te stellen dat de Foxtrot elementen uit de ragtime, onestep, twostep en castle walk in zich heeft.

Techniek

In tegenstelling tot de slowfox en de quickstep, die technisch nogal complex zijn, is de foxtrot vrij simpel en makkelijk te leren. De passen zijn simpel, en bijzondere danshoudingen, poses of moeilijke figuren bestaan er niet voor. Waar vooral op gelet moet worden is het "huppelen" op de snellere zij-sluit passen. Hoewel het verleidelijk is om te doen, hoort het niet bij de dans en ziet het er vreemd uit. Vanwege zijn eenvoud wordt de foxtrot door dansscholen graag gebruikt als instapdans, waarbij er niet veel naar techniek gekeken wordt.